Sunday, November 21, 2010

No Audio Device

Masalah nie ramai yang x tahu untuk atasi nya lebih2x ag pada pakcik2x , makcik2x kita yang hanya tahu hantar kedai je bila ada prob dengan pc or laptop ... apa kate kita ambik tindakan mencuba supaya ley kita menambah pengetahuan ... huhu .. ke guane tu org lama ? :-) , sampai kan ada yang format pc or laptop ... kat situ dah membazir masa nya nak tunggu siap format or repair ... lau hantar kedai lak , lau x tanya dgn tokey tu , kne lak tokey cekik darah berkate " laptop cik nie kne format nie , alasan nya cz kne virus " padahal ada jalan penyelesaian yang mudah dan x perlu nak format .. just ikut beberape step je yang mudah ... Contoh pic masalah nya cm nie kan :

sebenar nya ada 2 masalah berkenaan menda alah nie ... 1 Windows Media Player kita xsupport nak mainkan video or file kita tu ... lau masalah nya cm ni , problem ia adalah CODEC
codec ia kamu ley download disini :
bagi pengguna windows XP o Vista ... anda ambik yang codec vista punya ... Codec nie boleh memainkan semua format video dari segi RMVB , MKV , FLV , MP4 , AVI , ETC
codec ini telah saya mencuba dan saya amat berpuas hati dengan nya ... xperlu lagi saya nak install software player lain seperti VLC , MEDIA CLASSIC , ETC
Bagi saya guna codec ini sudah memuaskan untuk kita memainkan video or movie di Windows Media Player ... 
bagi yang masalah lain lak tapi still xdapat play , biasa nya perkara ini berlaku selepas kita UPDATE WINDOWS ... Bila kita nak play mp3 or movie ia akan kua popup seperti pic tu ... masalah ini anda perlu UNNISTALL kembali driver audio anda lpas tu ia mintak restart ... selepas restart , INSTALL kembali driver audio anda ... sekarg dah berjaya kembali memainkan video or movie kesukaan anda ... huhu ... selamat mencuba ... selamat beramal ... save u money ...

No comments:

Post a Comment